- Nowy
Poggio Civeta Chianti Classico - czerwone wytrawne - 0,75l
Chianti – włoskie wino wytrawne, intensywnie czerwone, o zawartości alkoholu 11,5-12,5%. Jego nazwa pochodzi od krainy historycznej w środkowej Toskanii, w której jest produkowane.
Powstaje z winogron szczepów: sangiovese (min. 75%), canaiolo nero, trebbiano toscano i malvasia del chianti. Leżakuje przez 9 miesięcy w małych i dużych beczkach dębowych.
Wino o głębokim, rubinowym kolorze, głębokim aromacie dzikich jagód i fiołków z przyjemnym pikantnym wykończeniem.
Doskonałe do bogatych w smaku dań, szczególnie tradycyjnych specjałów kuchni toskańskiej, grillowanych steków i dojrzałego sera.
Poggio Civeta Chianti Classico w pięknej buetce ozdobionej kryształkami Svarovskiego doskonale nadaje się na prezent.
Opis
- Kraj
- Włochy
- Region
- Toskania
- Szczep
- sangiovese (min. 75%), canaiolo nero, trebbiano toscano i malvasia del chianti
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Wytrawne
- ABV/ % /
- 13,5%
- Pojemność
- 750 ml