Fonseca Ruby Port - czerwone słodkie wzmacniane porto - 0,75l
Medalowe, słodkie wino wzmacniane o głębokiej rubinowej barwie i świeżym, żywym nosie emanującym aromatami czereśni i czarnych porzeczek.
Na podniebieniu pełne i krągłe, o mocnych, ale dobrze zintegrowanych taninach i bogatym, długim, owocowym zakończeniu.
Podawać do serów pleśniowych, deserów.
Porto – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Grona są miażdżone i poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Po 1–7 dniach, dodawany jest (w proporcji 1:4) neutralny spirytus winny o mocy ok. 77%, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu ok. 20%. Pozwala to zatrzymać proces fermentacji, zachowując jednocześnie naturalny cukier z winogron.
Opis
- Kraj
- Portugalia
- Region
- Dolina Douro
- Szczep
- Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cão, Tinta Amarela
- Kolor
- Czerwone
- Smak
- Słodkie
- ABV/ % /
- 20%
- Pojemność
- 750ml