Fonseca White Port - białe słodkie wzmacniane porto - 0,75l
Białe porto o bogatym nosie pełnym aromatów dojrzałych owoców przemieszanych z nutami miodowymi i dębowymi.
Na podniebieniu aksamitnie miękkie, o długim satysfakcjonującym finiszu.
Podawać schłodzone jako aperitif w towarzystwie solonych migdałów i oliwek lub w formie drinku z tonikiem, lodem i listkiem świeżej mięty.
Porto – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Grona są miażdżone i poddawane fermentacji do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie ok. 7%. Po 1–7 dniach, dodawany jest (w proporcji 1:4) neutralny spirytus winny o mocy ok. 77%, w wyniku czego powstaje wino o zawartości alkoholu ok. 20%. Pozwala to zatrzymać proces fermentacji, zachowując jednocześnie naturalny cukier z winogron.
Opis
- Kraj
- Portugalia
- Region
- Dolina Douro
- Szczep
- Arinto, Boal, Codega, Esgana cão, Folgasão, Gouveio, Viosinho, Rabigato
- Kolor
- Białe
- Smak
- Słodkie
- ABV/ % /
- 20%
- Pojemność
- 750ml