Sos BBQ z Bourbonem

list Kategoria: Gotowanie z Whisky

Składniki:

50 ml oleju

50 ml octu jabłkowego

100 gramów cukru demarara

100 ml płynnego miodu

2-3 łyżki wędzonej papryki

25 ml sosu sojowego

sos worcestershire do smaku (ja dałem kilka splashy)

1 puszkę krojonych pomidorów

2 małe, lub 1 dużą cebulę

około 50 ml bourbonu Maker's Mark 

Przygotowanie

1. Kroimy cebulę w drobną kostkę 

2. Podsmażamy cebulę na oleju przez około 5-10 minut

3.Gdy cebula będzie miękka dodajemy kolejno: paprykę wędzoną, pomidory i mieszamy. 

4. Następnie dodajemy: sos sojowy, miód, ocet, cukier i bourbon Maker's Mark. Na koniec doprawiamy sosem worcestershire.  

5. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, tak żeby sos się zredukował. 

6. Gdy sos jest zredukowany, blendujemy go, aż będzie jednorodny. 

7. Dip przelewamy do czego tylko chcemy i gotowe. Smacznego! 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December