Sos BBQ z Bourbonem

Składniki:
50 ml oleju
50 ml octu jabłkowego
100 gramów cukru demarara
100 ml płynnego miodu
2-3 łyżki wędzonej papryki
25 ml sosu sojowego
sos worcestershire do smaku (ja dałem kilka splashy)
1 puszkę krojonych pomidorów
2 małe, lub 1 dużą cebulę
około 50 ml bourbonu Maker's Mark
Przygotowanie
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę
2. Podsmażamy cebulę na oleju przez około 5-10 minut
3.Gdy cebula będzie miękka dodajemy kolejno: paprykę wędzoną, pomidory i mieszamy.
4. Następnie dodajemy: sos sojowy, miód, ocet, cukier i bourbon Maker's Mark. Na koniec doprawiamy sosem worcestershire.
5. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, tak żeby sos się zredukował.
6. Gdy sos jest zredukowany, blendujemy go, aż będzie jednorodny.
7. Dip przelewamy do czego tylko chcemy i gotowe. Smacznego!