Marynata do mięs

list Kategoria: Gotowanie z Whisky

Marynata do mięs z Bourbonem

Składniki:

2 ząbki czosnku

100 ml płynnego miodu

1 czerwoną cebulę

Świeży imbir (korzeń mniej więcej wielkości kciuka)

2-3 łyżki wędzonej papryki

Trochę chilli do smaku

1 limonkę – sok i skórkę

1 pomarańczę – sok i skórkę

100 ml whisky/bourbon (ja użyłem Maker’s Mark)

 

Wykonanie:

1.       Rozgniatamy czosnek i wrzucamy go do dużej miski. Czosnku nie musimy obierać.

2.       Kroimy w piórka czerwoną cebulę i kroimy imbir na plasterki.

3.       Dorzucamy pokrojony imbir i cebulę do miski z czosnkiem.

4.       Dodajemy chilli i wędzoną paprykę.

5.       Parzymy pomarańczę i limonkę, tak żeby pozbyć się wosku.

6.       Ocieramy i dodajemy skórkę z pomarańczy.

7.       Wyciskamy sok z pomarańczy do miski. Nie przejmujcie się pestkami ;)

8.       Powtarzamy ostatnie dwa kroki z limonką.

9.       Dodajemy miód

10.   Dodajemy whisky 

11.   Wszystko dokładnie mieszamy

12.   Do miski z marynatą wkładamy mięso i dokładnie rozprowadzamy marynatę tak by pokryła wszystkie kawałki.

13.   Ja użyłem karkówki i skrzydełek z kurczaka, ale ta marynata doskonale sprawdzi się do każdego mięsa na grilla, możecie wrzucić do niej szaszłyki czy piersi z kurczaka.

14.   Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej 24 godziny.

15.   Po tym czasie wyciągamy mięso i dokładnie solimy i pieprzymy z każdej strony.

16.   Tak przygotowane mięso wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla.

17.   W zależności od grilla i temperatury, pilnujemy żeby się nie przypaliło i ładnie ugotowało w środku.

 

Najlepszym dodatkiem do tego mięsa będzie dip na bazie whisky, na który przepis znajdziecie już niedługo!

 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December