Marynata do mięs

Marynata do mięs z Bourbonem
Składniki:
2 ząbki czosnku
100 ml płynnego miodu
1 czerwoną cebulę
Świeży imbir (korzeń mniej więcej wielkości kciuka)
2-3 łyżki wędzonej papryki
Trochę chilli do smaku
1 limonkę – sok i skórkę
1 pomarańczę – sok i skórkę
100 ml whisky/bourbon (ja użyłem Maker’s Mark)
Wykonanie:
1. Rozgniatamy czosnek i wrzucamy go do dużej miski. Czosnku nie musimy obierać.
2. Kroimy w piórka czerwoną cebulę i kroimy imbir na plasterki.
3. Dorzucamy pokrojony imbir i cebulę do miski z czosnkiem.
4. Dodajemy chilli i wędzoną paprykę.
5. Parzymy pomarańczę i limonkę, tak żeby pozbyć się wosku.
6. Ocieramy i dodajemy skórkę z pomarańczy.
7. Wyciskamy sok z pomarańczy do miski. Nie przejmujcie się pestkami ;)
8. Powtarzamy ostatnie dwa kroki z limonką.
9. Dodajemy miód
10. Dodajemy whisky
11. Wszystko dokładnie mieszamy
12. Do miski z marynatą wkładamy mięso i dokładnie rozprowadzamy marynatę tak by pokryła wszystkie kawałki.
13. Ja użyłem karkówki i skrzydełek z kurczaka, ale ta marynata doskonale sprawdzi się do każdego mięsa na grilla, możecie wrzucić do niej szaszłyki czy piersi z kurczaka.
14. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej 24 godziny.
15. Po tym czasie wyciągamy mięso i dokładnie solimy i pieprzymy z każdej strony.
16. Tak przygotowane mięso wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla.
17. W zależności od grilla i temperatury, pilnujemy żeby się nie przypaliło i ładnie ugotowało w środku.
Najlepszym dodatkiem do tego mięsa będzie dip na bazie whisky, na który przepis znajdziecie już niedługo!