Cranachan przepis

list Kategoria: Gotowanie z Whisky

Składniki (na 4 pucharki)

  • 2 łyżki stołowe płatków owsianych

  • 300 g świeżych malin

  • 350 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)

  • 2 łyżki stołowe miodu 

  • 30-45 ml whisky wg uznania  (ja użyłem Tomatin 12yo)

  • Kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie - ok. 15 minut.

  • 1.
    Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki owsiane - powinno zająć to około 5 minut. Po uprażeniu płatki zostawiamy do przestygnięcia.

  • 2.
    Rozgniatamy maliny widelcem, tak aby powstało z nich ładne puree. Nie zapominajmy zostawić kilku całych malin, tak żeby można było je użyć do dekoracji.

  • 3.
    Ubijamy śmietanę w mikserze, gdy już będzie prawie sztywna (po 3-4 minutach) dodajemy miód i whisky. Starajmy się robić to powoli, tak żeby śmietana się nie rozwarstwiła. Po dodaniu whisky i miodu, mieszamy do połączenia wszystkich składników.

  • 4.

  • Na koniec składamy deser w całość. Przekładamy go warstwami, tak żeby pierwsze trzy warstwy zajęły około połowy wysokości pucharków. Najpierw nakładamy śmietanę, potem maliny, a na koniec płatki owsiane. Czynność powtarzamy, na koniec ozdabiając deserem kilkoma listkami świeżej mięty. 

  • Smacznego!

Whisky z tego przepisu znajdziecie tutaj!

https://klanwhisky.pl/single-malt/53-tomatin-12-yo-.html

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December