Cranachan przepis

Składniki (na 4 pucharki)
-
2 łyżki stołowe płatków owsianych
-
300 g świeżych malin
-
350 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
-
2 łyżki stołowe miodu
-
30-45 ml whisky wg uznania (ja użyłem Tomatin 12yo)
-
Kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie - ok. 15 minut.
-
1.
Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki owsiane - powinno zająć to około 5 minut. Po uprażeniu płatki zostawiamy do przestygnięcia. -
2.
Rozgniatamy maliny widelcem, tak aby powstało z nich ładne puree. Nie zapominajmy zostawić kilku całych malin, tak żeby można było je użyć do dekoracji. -
3.
Ubijamy śmietanę w mikserze, gdy już będzie prawie sztywna (po 3-4 minutach) dodajemy miód i whisky. Starajmy się robić to powoli, tak żeby śmietana się nie rozwarstwiła. Po dodaniu whisky i miodu, mieszamy do połączenia wszystkich składników. -
4.
-
Na koniec składamy deser w całość. Przekładamy go warstwami, tak żeby pierwsze trzy warstwy zajęły około połowy wysokości pucharków. Najpierw nakładamy śmietanę, potem maliny, a na koniec płatki owsiane. Czynność powtarzamy, na koniec ozdabiając deserem kilkoma listkami świeżej mięty.
-
Smacznego!
Whisky z tego przepisu znajdziecie tutaj!